Weer in Frankrijk

Weer in Frankrijk 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk

Weer in Frankrijk

Het weer in Frankrijk kan worden verdeeld in twee weerzones, namelijk het noorden en het zuiden. In het noorden is er minder zon en is de kans op regen groter. Hoe verder men van de zee verwijderd is hoe droger het gebied wordt. Het zuiden staat vooral bekend om zijn hete zomers en ook de winters zijn hier minder koud dan in het noorden. In het gebied langs de Middellandse Zee is het zomers droger dan in de Aguitaine in het zuidwesten waar het vochtiger is. In het zuidoosten, aan de Middellandse Zee, zijn de winters zacht en de zomers heet en droog. Daardoor onstaan vaak bosbranden. In de seizoensovergangen waait er soms dagenlang een koude noorderwind, de Mistral geheten, door het Rhônesaônegebied. In Bretagne en Normandië zorgt de Atlantische Oceaan voor veel wind, depressies en regen. In dit deel van Frankrijk liggen maar een paar hoge bergen, dus hebben wind en regen vrij spel. Het weer in het oosten van het land wordt sterk beinvloed door het weer in centraal en oostelijk Europa. De winters zijn er koud, het is er vaak helder weer; in de zomer is het er heet en zijn stormen heel gewoon.

In het westen heerst een gematigd zeeklimaat met naar verhouding niet zo'n grote verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt in deze regio 11°C. Neerslag valt er in alle seizoen, al telt de herfst de meeste regendagen. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is gemiddeld op veel plaatsen meer dan 1000 mm. Bretagne heeft het meest uitgesproken zeeklimaat

In het oosten heerst een landklimaat met koude winters; het aantal vorstdagen bedraagt gemiddeld 83. 's Zomers is de temperatuur gemiddeld 19°C en er valt relatief weinig neerslag.

In het midden van Frankrijk heerst een overgangsklimaat met eigenschappen van zowel een zee- als een landklimaat. Vergeleken met het gematigd zeeklimaat zijn de temperatuursverschillen tussen zomer en winter groter, terwijl de gemiddelde neerslag minder is en rond de 650 mm per jaar ligt.