Natuur in Frankrijk

Natuur in Frankrijk 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Natuur

Natuur in Frankrijk

De natuur in Frankrijk is zeer afwisselend. Men treft er bergen, rivieren, talrijke bossen en meren aan. Daarnaast kent Frankrijk een aantal diersoorten die in Nederland niet meer voorkomen zoals bijvoorbeeld de beer, wolf, lynx en de marmot. Helaas wordt de natuur in Frankrijk ernstig bedreigd door de toenemende mate van inwoners in Frankrijk. Ook het toenemende toerisme zorgt voor problemen aangezien hierdoor ook veel infrastructurele projecten worden opgezet. Maar vanaf het begin van de 20ste eeuw zijn er om bovenstaande redenen veel gebieden tegenwoordig beschermd.

Als men de natuur in het kort beschouwd dan heeft men in Frankrijk drie categorieën beschermde natuurgebieden. Namelijk de natuurreservaten, de nationale natuurparken en de regionale natuurparken. Deze worden allemaal beschermd dit vanwege het natuurlijke en historische erfgoed wat erachter schuilgaat. Frankrijk telt op dit moment zeven nationale parken en veertig regionale parken.

 

De Alpen zijn een bergketen in Europa met een totale oppervlakte van meer dan 200.000 vierkante kilometer.
De Dentelles de Montmirail zijn ongebruikelijk gevormde bergtoppen dicht bij de Vaison-la-Romaine in de Vaucluse.
De Pyreneeën zijn een gebergte gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk.
De Rhône is een rivier in Zwitserland en Frankrijk en de grootste Europese waterleverancier van de Middellandse Zee.
Een van de langste rivieren van Frankrijk is La Dordogne. Vanaf het Massif Central stroomt zij over 490 km door de departementen Puy-de-Domme, Corrèze, Dordogne en Gironde naar de Atlantische Oceaan.
De rivier de Seine heeft een lengte van 776 km en een stroomgebied van 79.000 km². Ze stroomt geheel over Frans grondgebied.
Het nationaal park de Cévennes ligt sinds 1970 tussen Sévérac-le-Chateau, Mende, Numes, Montpellier en Millau in de streek van de Cévennes in het zuiden van Frankrijk.
Het Camargue park is een regionaal park in Zuid-Frankrijk, departement Bouches-du-rhone, met voor Frankrijk unieke kenmerken.
Het Causses du Quercy park is een regionaal park gelegen in het zuiden van Frankrijk, in het noordoosten van de regio Midi-Pyrénées, met name in het departement Lot.