La Dordogne

La Dordogne 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2021 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Natuur > Rivieren > La Dordogne

La Dordogne

La Dordogne

Een van de langste rivieren van Frankrijk is La Dordogne. Vanaf het Massif Central stroomt zij over 490 km door de departementen Puy-de-Domme, Corrèze, Dordogne en Gironde naar de Atlantische Oceaan. Zij vindt haar oorsprong op de Puy de Sancy (de hoogste top van de Auvergne, 1886 m) op 1680 meter hoogte, voortkomend uit de riviertjes de Dorde en de Dogne.

Via de kuuroorden Le Mont Dore en La Bourboule stroomt ze zuidwaarts. Meanderend door het landschap, op de grens van de departementen Puy-de-Domme, Corrèze en Cantal langs Chateau Le Val naar Bort-les-Orgues. Vanaf hier zijn stroomafwaarts vele stuwdammen aangelegd ter opwekking van stroom. Na Argentat en Beaulieu-sur-Dordogne loopt ze bij Girac het departement Lot binnen en buigt ze af naar het westen op weg naar Creysse en Souillac. Na Souillac stroomt ze het gelijknamige departement Dordogne in. Langs rotsformaties op weg naar Le Cingle de Montfort (een grote lus in de rivier) en Domme. Langs La Roque Gageac en de vallei van de 5 kastelen, Lacoste, Castelnaud, Marqueussac, Fayrac en Beynac naar Limeuil waar de Vézère samenkomt met de Dordogne. Van Le Cingle de Limeuil en vlak daarna Le Cingle de Trémolat naar Lalinde. Door Bergerac waar vandaan nog een enkel vrachtschip vaart en vele plezierjachten. Langs Port Ste Foy-et-Ronchapt en Castillon la Bataille naar Libourne waar ze met grote slingers omheendraait en de L’Isle in de Dordogne stroomt. Vanaf Libourne is La Dordogne een brede rivier die te maken heeft met de getijden. Langs Saint André de Cubzac en Bourg.  Ter hoogte van Marchais komt ze samen met La Garonne en gaan ze samen verder onder de naam La Gironde om bij Royan aan de noordkant en Le Verdon-sur Mer aan de zuidzijde uit te monden in de Atlantische Oceaan.

De rivier La Dordogne was tot het begin van deze eeuw zeer belangrijk voor het vervoer van goederen per boot. Omdat grote gedeelten langs de rivier erg woest zijn, schitterende rotsformaties, werden de boten, la Gabare, op het eindpunt (Lalinde) uit elkaar gehaald en met paard en wagen terug gebracht naar het vertrekpunt rivieropwaarts.

De rivier La Dordogne is voor veel toeristen een grote uitdaging om per kano of kayak te verkennen. Langs de rivier zijn op vele locaties kano’s of kayaks te huur. Ook zijn er vanaf vele locaties dag- en trektochten te maken. Ook kan La Dordogne uitstekend per fiets of auto gevolgd worden. Een aanrader voor wandelaars is het gebied van Puy de Sancy waar La Dordogne haar oorsprong vindt.