De Alpen

De Alpen 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Natuur > Gebergtes > De Alpen

De Alpen

De Alpen

De Alpen zijn een bergketen in Europa met een totale oppervlakte van meer dan 200.000 vierkante kilometer. De gebergten strekken zich uit van Frankrijk (Franse Alpen) tot ver in de Oostenrijk en Slovenië (Julische Alpen) en van Italië tot in het Zuid-Duitse Beieren. (Beierse Alpen). Zwitserland is voor meer dan de helft Alpengebied. De Alpen zijn een relatief jong gebergte, voornamelijk gevormd in het Krijt (zoals de Dent du Villard duidelijk laat zien) en in het Tertiair. Maar naast het oudste kerngebied met het Mont Blanc- en het Gotthardmassief, hebben zich nog jongere overdekkingen gevormd. In de Alpen ontstaan ook de grote stromen van Europa, zoals de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn.

In de Alpen groeit een aanzienlijke hoeveelheid aan planten en bloemen, zowel in de dalen als op de hoge alpenweiden. Men treft hier onder ander aan naaldbomen, dwergstruikjes, typische alpenplanten zoals de gletsjerranonkel, schildkruid en lijmkruid, en de beroemde en prachtige edelweissen groeien ook in hetzelfde gebied.

De typische alpendierenwereld leeft boven de boomgrens (deze ligt op 1725-2400 meter hoogte). De diersoorten die voorkomen op deze hoogte zijn slakken, platwormen, eekhoorns, salamanders, adders, insecten, steenbokken, sneeuw- hazen/muizen en de alepnmarmot. Daarnaast zijn er ook nog talloze vogelsoorten die hun verblijfplaats in de bergen hebben.

Eén van de meest bezienswaardige gebeurtenissen in de Franse Alpen is de Tour de France, een prestigieuze wielerwedstrijd die er in juli altijd passeert. De supporters die zo dicht mogelijk bij hun wieleridolen proberen te geraken, het afzien van de wielrenners, de tourkaravaan met de souvenirs, het hoort er allemaal bij. De wilde rivieren in de Franse Alpen lenen zich uitstekend tot watersporten als raften, kajakken, kanoën, enz. Een goed voorbeeld van zo een rivier is de Rhône. Ze is ontstaan door smeltende sneeuw op de Alpen. De Mont Blanc, de op een na grootste berg van Europa, is het Mekka van de bergbeklimmers. Slechts voor weinigen is het weggelegd om de top van deze beroemde berg te bereiken. Er zijn dan ook velen die hun overmoed om de berg te beklimmen hebben moeten bekopen met hun leven.