De Pyreneeën

De Pyreneeën 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2021 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Natuur > Gebergtes > De Pyreneeën

De Pyreneeën

De Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een gebergte gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk. Het dwergstaatje Andorra (een klein ingesloten vorstendom in het zuidwesten van Europa) ligt volledig in het gebergte. Het gebergte zelf is ruw, bevat prachtige natuur en wordt omsloten door verscheidene bossen en rivieren.

Het gebergte zelf is ontstaan door de botsing van het Iberisch schiereiland met het Europese continent, gedurende de Alpiene orogenese, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot het heden. In het landschap is de invloed van de gletsjers uit de ijstijden nog herkenbaar. De canyons zoals in de Ordesa zijn ontstaan door de oplossende en uitschurende werking van smeltwater, sneeuw en ijs. In de hooggelegen verzamelbekkens ontstonden keteldalen (Cirque de Gavarnie bijvoorbeeld) door de langdurige opeenhoping van sneeuw en ijs die gletsjers vormden welke het bekken uitschuurden en gesteente naar door de dalen afvoerden.

Net als op de meeste bergen zijn er talrijke diersoorten op de Pyreneeën. Voornamelijk steenbokken en gems (klimgeiten die eenvoudig van rots naar rots manouvreren). De wolf is al een tijdje verdwenen maar er leven nog vele andere diersoorten zoals de bruine beer en de pardellyx. Ook zijn er nog vele vogelsoorten zoals de sneeuwvink, de rotskruiper, de kortsnavelboomkruiper, de beflijster, de alpenkauw en de sneeuw- en auerhaan. Ook komen er elk jaar vele vogels broeden onder andere de aasgier en de vale gier. En nog tientallen Spaanse broedparen van de lammergier. Ook bestaan er bijzondere diersoorten zoals de desman, dat is een soort bever met een rattenstaart, grote klauwen en een hele spitse neus. Of de genetkat een soort gevlekte kruising tussen een kat en een vos.