Chambord

Chambord 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2021 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Cultuur > Kastelen > Chambord

Chambord

Kasteel van Chambord

Het kasteel van Chambord is het grootste en waarschijnlijk het beroemdste kasteel aan de Loire. Het ligt bij de stad Blois bij de rivier de Cosson in de Sologne aan de rand van het Forêt de Boulogne in het bosrijke natuurgebied Réserve Nationale de Chasse. Het wordt omringd door een 32 kilometer lange muur. Het domein is 5.500 hectare groot.

Koning Frans I liet het kasteel bouwen vanaf 1519. Hendrik II en zijn echtgenote Catharina d'Medici gingen door met de bouw van het kasteel. Hendrik IV verwaarloosde het kasteel maar zijn zoon Gaston d'Orleans zette het werk voort. In 1821 werd Henri Berry graaf van Chambord. In 1930 wordt de Franse Staat eigenaar van het kasteel en wordt het gerenoveerd. Sinds 1932 is het een Frans staatsdomein. Het is tegenwoordig een belangrijke toeristische trekpleister. Het is het hele jaar geopend.

Het kasteel is 156 meter lang en 117 meter breed en heeft 440 vertrekken. Het is een kasteel met vele vierkante torens, lantaarns en koepels. Eén van de opvallendste dingen in het kasteel is de dubbele wenteltrap in de donjon met het plafond op de eerste verdieping, ontworpen door Leonardo da Vinci. Er zijn vele wandtapijten in het kasteel te zien. De tweede verdieping staat in het teken van de jacht. Het kasteel is nooit helemaal afgebouwd. In het kasteel is een videopresentatie over de bouw van het kasteel te zien. Ook is er een winkel met veel informatie.