Basilique de Saint Denis

Basilique de Saint Denis 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2021 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Cultuur > Kerken > Basilique de Saint Denis

Basilique de Saint Denis

Basilique de Saint-Denis

De Basilique de Saint Denis (de Saint-Denis-basiliek) is een bekende begraafplaats voor de Franse koningen in Saint-Denis. Een voorstad van Parijs. De kerk is gewijd aan Dionysius van Parijs, tevens de patroonheilige van Frankrijk. Hij zou de eerste bisschop van Parijs zijn geweest.

De kerk zelf is een architecturaal meesterwerk en wordt door velen gezien als het eerste grote gothische bouwwerk. De bouw van de kerk is omstreeks 1136 begonnen en pas tegen het begin van 1400 gereed.

De koningen van Frankrijk werden eeuwenlang in deze abij begraven en de kerk staat dan ook bekend als de Franse koninklijke necropolis. Op drie koningen na ligggen alle heersers van Frankrijk van de 10e eeuw tot 1789 daar begraven. Tijdens de Franse Revolutie werden de graven echter geopend en werden hun stoffelijke resten in een grote put buiten de abdij geplaatst.

Tenslotte staat er in de kerk zelf de eerste orgel van Aristide Cavaillé-Coll uit 1940, het is nu uitgegroeid tot een van de belangrijkste orgels in Frankrijk. Aristide Cavaillé-Coll vervaardigde ook de orgel in de Notre-Dame. Sinds 198 is Pierre Pincemaille benoemd tot oranist-titularis (persoon die de erediensten beluisterd, missen, bruiloften en begravenissen organiseert en beheerd) van dat orgel.