Corsica

Corsica 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2021 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Corsica

Corsica

Corsica (Frans: Corse) is een eiland in de Middellandse Zee, gelegen tussen Sardinië en Ligurië. Het behoort tot Frankrijk. Het eiland meet 8720 km² en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk en na Sicilië, Sardinië en Cyprus het grootste in de Middellandse Zee. Het telt ca 250.000 inwoners, waarvan er 100.000 in de twee grootste steden wonen: Ajaccio en Bastia. Het eiland vormt één regio (hoofdstad: Ajaccio) en sinds 1975 twee departementen: Hoog-Corsica (hoofdstad: Bastia) en Zuid-Corsica (hoofdstad: Ajaccio).

Het als eigenzinnig bekend staande eiland is bijzonder bergacthig, met als hoogste punt de Monte Cinto van 2710 meter. Daarnaast is het eiland zeer dunbevolkt met een totale bevolking van iets meer dan 260.000 inwoners. Karakteristiek is de begroeiing ruig, kruidachtig en bevat veel struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park wat veel toeristische bezoekers trekt het gehele jaar door. Het eiland zelf brengt ook eigen wijnsoorten voort en heeft vanoud schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo.

Toeristische trekpleisters op Corsica zijn het erfgoed natuurreservaat Scandola, de Genuese torens en bruggetjes, de bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, oudheidkundig park Filitosa en talloze stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio, Bonifacio, Calvi en Corte. De wereldberoemde wandelingen zoals de GR20 en de Mare e Monti. Er zijn meer dan 230 campings, van zeer eenvoudig tot heel luxe met veel voorzieningen. Er zijn onder andere ook veel vakantieparken, appartementen en hotels. Voor Corsica is toerisme een belangrijke bron van inkomsten, of het nu gaat om canyoning en klimmen in de bergen of liggen aan het strand of snorkelen op zee.