Franche-Comte

Franche-Comte 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Franche-Comte

Franche-Comte

De regio Franche-Comté is gelegen in oostelijk Frankrijk en beslaat 4 departementen: de Doubs, de Jura, de Haute-Saône en het Territoire de Belfort. De streek wordt omringd door de Elzas, Champagne Ardenne, Bourgogne en Rhône-Alpes en heeft een 230 km lange grens met Zwitserland.

De Franche-Comté is van oudsher een doorgangsplaats, een historisch kruispunt van invloeden en wisselwerkingen. Haar strategische ligging heeft talloze malen de veroveringszucht van de naburige staten gewekt. Van het Romeinse keizerrijk tot en met de legers van Lodewijk XIV, de Spanjaarden en de hertogen van Würtemberg, heeft iedere overheerser zijn sporen achtergelaten. Dit verklaart de rijke cultuur van de steden in de Franche-Comté, die diep verankerd is binnen de veelkleurige plattelandstradities.

Er zijn twee verenigingen opgericht tot behoud en bevordering van deze unieke erfenis. De eerste vereniging, "CITÉS PATRIMOINE", bestaat momenteel uit 8 steden die elk meer dan tien cultuurhistorische monumenten bezitten en dit uitzonderlijke erfgoed levendig willen houden door het organiseren van feestelijke en culturele evenementen. Bekende steden met het label "Villes et Pays d'Art et d'Histoire" zoals Besançon, Montbéliard en Dole maken er deel van uit, evenals Gray met zijn opmerkelijke Stadhuis, daterend uit 1568, Luxeuil-les-Bains met zijn kuurinrichting, Belfort met zijn beroemde Leeuw en diverse feestelijke manifestaties, en Pontarlier, de hoofdstad van de Haut-Doubs. De tweede vereniging bestaat uit 23 "PETITES CITÉS COMTOISES DE CARACTÈRE", karakteristieke stadjes met onvermoede rijkdommen: opmerkelijke natuurmonumenten, ongewone gebouwen, traditionele feesten...

De Franche-Comté, is een waar paradijs voor toeristen. De regio biedt tal van mogelijkheden zo zijn er tal van steden die men kan bezoeken al waar men naar hartelust kan genieten van kunst en de geschiedenis van de streek. Daarnaast zijn er genoeg accomodaties zodat u kunt genieten van een vakantie in een natuurlijke omgeving in de buurt van de regionale parken, of juist in de buurt van één van de vele meren. Ook kunt u kiezen om meer te trekken naar de bergen alwaar u kunt genieten van de schitterende besneeuwde bergtoppen.