Limousin

Limousin 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Limousin

Limousin

Limousin is een regio gelegen in het midden van Frankrijk. De regio kent drie departementen namelijk Correze, Creuse en Haute-Vienne. Limousin wordt ook wel eens onderverdeeld in Haute Limousin en Basse Limousin oftewel het Hoog- en Laag Limousin. De hoofdstad Limousin is Limoges en kent een inwonersaantal van iets meer dan 700.000 inwoners. Limousin begint ten zuiden van de Loirevallei. Het is een weelderig groene streek met een heuvelachtig boerenlandschap dat gaat gepaard met bossen, glooiend grasland, landelijke dorpjes en talloze rivieren en meertjes.

Hoogtepunten binnen Limousin zijn de rivieren de Dordogne en de Vézere. Beide rivieren hebben zich in de loop der eeuwen diep uitgesleten in het landschap en banen zich een weg door prachtige valleien. Uiteraard lenen beide rivieren zich uitstekend voor zwemmen en kanoën.

Behalve natuur is de Limousin vermaard om zijn oude manufacturen van porselein, email en tapisserieën en de oude ambachten van leer- en houtbewerking. Door de vondst van de witte kleisoort kaolien (die nodig is voor de fabricage van hard porselein) werd Limoges eind 18e eeuw hét Franse centrum voor de porseleinindustrie. De oude manufacturen voor porselein en email kunt u nog steeds bezoeken. Ook voor het aanschaffen van nieuw servies is Limoges nog de plek bij uitstek om dat te doen.

De Limousin is niet voor niets zo groen: hier valt in het voor- en najaar flink wat regen. Toch beginnen de temperaturen in de Limousin al aardig zuidelijk te worden. Zomers kan het er lekker aangenaam worden met een gemiddelde van 24 graden. 's Winters blijft het meestal gematigd met een gemiddelde van 9 graden. De Limousin is vooral een regio om tot rust te komen. Er zijn geen grote attracties en pretparken en dus geen overmatige aantallen van toeristen. Men gaat er dus vooral heen vanwege het echte Franse plattelandsleven, de rust en de natuur.