Midi-Pyreneeen

Midi-Pyreneeen 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2024 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Midi-Pyreneeen

Midi-Pyreneeen

De Midi-Pyreneeën regio bevindt zich in het zuiden van Frankrijk. De Midi-Pyreneeën bestaat uit acht verschillende departementen. Namelijk Lot, Aveyron, Tarn, Tarn-et-Garonne, Gers, Haute-Garonne, Hautes- Pyrénées en Ariege. Ondanks de grote hoeveelheid aan departementen vormen ze toch een regionale eenheid. De hoofdstad van de regio is Toulouse en die bevat een totale bevolking van 2,5 miljoen inwoners.

De departementen van de Midi-Pyreneeën hebben ook een gezamenlijke religieuze geschiedenis. Door alle departementen slingeren zich namelijk de eeuwenoude bedevaartsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostella. Vanuit het noorden, het oosten en het westen, was de Midi-Pyreneeën namelijk de laatste etappe op de pelgrimsroute, voordat de ontoegankelijke Pyreneeën moesten worden bedwongen.

De Midi-Pyreneeën zijn vooral bekend om de mooie plekken die ze te bieden hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld de Via Santa bewandelen een heilige weg die u een fantastisch uitzicht biedt over de Canyon van Azou. Ook kunt u de stad Conques bezichtigen hier bevindt zich ook de bijzonder abij van Sainte Foy, een romaans bouwwerk met een indrukwekkende timpaan en een groot aantal kerkschatten. Een bezoek aan de stad Toulouse zal u zeker niet teleurstellen hier bevindt zich namelijk de St. Sermin de grootste Romaanse kerk van de gehele wereld.

Qua natuur kan de regio ondanks de grote verscheidenheid voorzichtig verdeeld worden in een noordelijk en een zuidelijk deel. In de noordelijke departementen Lot, Aveyron, Tarn, Tarn-et-Garonne, Gers en Haute-Garonne is het landschap vooral groen en glooiend met hier en daar een natuurlijke uitspatting, zoals in de bergen van de Aveyron of in de Gorges du Tarn . In de twee zuidelijkste departementen, de Hautes-Pyrénées en de Ariège komen de Pyreneeën in zicht. Hier verandert het landschap in een ruig, onstuimig berggebied met watervallen, immense rotspartijen en eeuwige sneeuw.

De Midi-Pyreneeën heeft qua klimaat het beste van alle seizoenen, dus veel zon en warmte in de zomer en zachte winters met een gemiddelde van 9 graden en met sneeuw op de toppen van de Pyreneeën en de bergen van de Aveyron. Ook in het voor- en naseizoen is de regio ideale vakantiebestemming: het blijft er nog tot laat in het seizoen lekker weer.