Noord-Nauw van Calais

Noord-Nauw van Calais 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Noord-Nauw van Calais

Noord-Nauw van Calais

Noord-Nauw van Calais of in het Frans genoemd Nord-Pas-de-Calais is de meest noordelijke regio van Frankrijk. De regio bestaat uit twee verschillende departementen namelijk Nord en Pas-de-Calais. De naam Nord-Pas-de-Calais klinkt sommigen echter niet vlot in de oren en komt gekunsteld over. Daarom is men bezig om de naam om te vormen tot Région des Pays-Bas français (Franse Nederlanden), voorlopig nog zonder succes De hoofdstad is Rijsel en de regio bevat een totale bevolking van grofweg 4 miljoen mensen.

Het gebied van de regio is zeer vlak met hier en daar een glooiing in het landschap. Het hart van het Nord departement bestaat uit een heerlijk bosrijk gebied met het park van St. Armand. Het is een heerlijk groengebied waar men helemaal tot rust kan komen. Toch moet deze regio het niet hebben van het natuurlijke landschap.

De toeristen die hier namelijk op vakantie gaan komen voornamelijk vanwege het culturele aanbod. Overal zijn historische steden met diverse musea en vooral de metropool Lille heeft op cultureel gebied veel te bieden. Zo heeft de stad een bijzonder fraai historisch centrum en vele interessante musea. In deze musea treft men een fraaie collectie aan van Vlaamse en Hollandse schilderijen die in zeer goede staat verkeren. Daarnaast bevindt zich hier ook het Musée des Beaux Arts dit is het grootste kunstmuseum op het Louvre in Parijs na. Daarnaast zijn er veel verschillende kastelen die men kan bezoeken. Zoals bijvoorbeeld in Boulogne-sur-Mer of Montreuil-Sur-Mer en St.-Omer. Deze zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot gezellige steden zowel voor de lokale bevolking als de toeristen die ze bezoeken.

Het klimaat in Nord-Pas-de-Calais verschilt niet veel van dat in Nederland. Het is er iets zachter met een gemiddelde van 6 graden in de winter en 21 graden in de zomer en er valt gemiddeld minder regen dan in Nederland.