Pays de la Loire

Pays de la Loire 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Pays de la Loire

Pays de la Loire

Pays de la Loire is een bestuurlijke regio in het westen van Frankrijk. De Atlantische Loirestreek omvat de departementen Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe en Vendée. De hoofdstad van de regio is Nantes en het bevat een totaal van 3,2 miljoen inwoners.

De regio staat vooral bekend om zijn mooie zandstranden met zo nu en dan wat rotsen. Met uitzondering van de noordelijke Cote Sauvage hier is de kust juist wat ruwer en ruiger. In het noorden ligt ook het regionale park La Brierre dit park bestaat voornamelijk uit een groot moeras gelegen achter de kust van La Baule en St. Nazaire. U kunt hier tegen een kleine vergoeding een uitgebreide rondleiding krijgen van de lokale vissers.

De gehele regio is hoofdzakelijk een waterland. Want behalve het moeras van La Briere stroomt hier ook de Loire. De rivier verbreedt zich in deze regio namelijk om tenslotte uit te monden in de Atlantische Oceaan. Heel anders zijn de noordelijker gelegen departementen Mayenne en Sarthe. Hier vindt u nog het echte Franse boerenland met goudgele akkers, glooiende heuvels en rustige landweggetjes. Kenmerkend zijn ook de karakteristieke grijze natuurstenen huizen met leien daken. Langs de gelijknamige rivieren de Mayenne en de Sarthe is het dan ook heel mooi wandelen en fietsen. Deze twee departementen hebben nog iets met elkaar gemeen: ze delen samen met Normandië het Parc Naturel Régional de Normandie-Maine. Een prachtig groot natuurpark met veel bossen, een heuvelachtig landschap en tientallen schilderachtige plaatsjes.Totaal verschillend is de zuidelijk gelegen Vendée. Het landschap is er veenachtig, groen en glooiend en vooral in het zuiden erg moerassig, maar de Vendée is ook vermaard vanwege de grote brede zandstranden aan de kust. Vooral Les Sables-d'Olonne is uitgegroeid tot een mondaine kustplaats, die voor iedere toerist iets te bieden heeft.

Het klimaat is in de Atlantische Loirestreek gematigd. Het wordt er zo rond de 25 graden in de zomer en gemiddeld 9 graden in de winter. Aan de kust is het zomers bijzonder zonnig met gemiddeld zo'n 2300 zonuren per jaar. Het weer is hier in het voor- en najaar vooral aan de kust wat afwisselend. Dan slaat het weer meerdere keren per dag totaal om, maar gelukkig laat de zon zich meestal wel een aantal uren zien.