Poitou-Charentes

Poitou-Charentes 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2021 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Poitou-Charentes

Poitou-Charentes

Poitou-Charentes is een bestuurde regio in het westen van Frankrijk. De hoofdstad is Poitiers en de regio bevat 1,6 miljoen inwoners. De regio bestaat uit vier departementen namelijk Deux-Sévres, Vienne, Charente en Charente-Maritime.

In het noorden van de Poitou-Charentes ligt de Deux-Sèvres. Vooral het stadje Niort is er een geliefde bestemming. Zij is namelijk een prima uitvalsbasis om het uitgestrekte moerasgebied van de 'Marais Poitevin' te bezoeken. Deze natte gebieden zijn deels ingepolderd door Nederlanders en men waant zich tussen de kaarsrechte sloten omzoomd door treur- en knotwilgen dan ook eerder in Nederland dan in Frankrijk.

Het departement van de Vienne geeft dat gevoel totaal niet. In dit licht glooiend departement waant men zich eerder in de toekomst. Vooral als je het futuristische themapark Futuroscope bezoekt. Een uniek park vol met bewegende beelden: in maar liefst 18 verschillende paviljoens worden films vertoond met behulp van de allernieuwste technische snufjes. Het nabij gelegen Poitiers is daarentegen even een stapje terug in de tijd. Dit is één van de oudste steden van Frankrijk. Er is van alles te zien, maar de façade van de Notre-Dame-la-Grande is het onbetwiste hoogtepunt.

Zuidelijk van de Vienne ligt de Charente. Een departement bekend om zijn cognac. Het is een aanrader om één van de wijnkelders te bezoeken en zelf te proeven hoe deze beroemde brandewijn smaakt. In de Charente ligt ook het stadje Saintes. Een stad met veel Romeinse ruïnes. Vooral de Arc Germanicus en de Gallo-Romeinse arena's zijn hier meer dan de moeite waard. Evenals de vestingstad Angoulême, de hoofdstad van dit departement. Een statige stad met een rijkelijk versierde kathedraal die gebouwd is in de stijl van deze streek. De Charente-Maritime is het kersje op de taart van deze heerlijke streek. Met de eilanden Aix, en Oléron is vakantieplezier hier gegarandeerd. Een andere attractie van dit departement is La Rochelle, hét hoogtepunt bij een bezoek aan de Poitou-Charentes. Deze trots van de streek moet u zeker eens bezocht hebben!