Provence-Alpes-Cote d'Azur

Provence-Alpes-Cote d'Azur 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Provence-Alpes-Cote d'Azur

Provence-Alpes-Cote d'Azur

In het meest zuidelijke punt van Frankrijk bevindt zich de Cote d'Azur. De hoofdstad is Marseille en de totale bevolking van de regio komt neer op iets meer dan 4,5 miljoen inwoners. De Cote d'Azur is de kleinste regio van Frankrijk en bestaat slechts uit één departement namelijk het Alpes-Maritimes. Maar grootte zegt niet alles, want er zijn maar weinig regio's die zoveel te bieden hebben als de Côte d'Azur. Deze regio heeft sinds mensenheugenis een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen.

Het begint al met de natuur. Over een lengte van bijna 100 kilometer verheft het landschap zich van zeeniveau tot 3000 meter hoogte. Hierdoor is de flora van de Côte d'Azur uiterst gevarieerd. Van sinaasappelbomen, palmen en cactussen aan de kust tot lariksen, dennenbossen en bergweiden in de Alpen. Van witte bergtoppen tot azuurblauwe zee. Behalve een prachtige natuur heeft de Côte d'Azur honderd kilometer kust om uit te kiezen: met afwisselend zandstranden, kiezelstranden en rotsstranden. Kusten die worden afgewisseld door mondaine badplaatsen zoals Nice, Cannes en Antibes die met hun witte zandstranden, luxueuze hotels en palmenboulevards een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op multimiljonairs, fotomodellen en ontelbare toeristen.

Het leven gaat hier 24 uur per dag door. Overdag op het strand of op het water, 's avonds en 's nachts in restaurants, casino's en nachtclubs. Maar ook als het gaat om cultuur heeft de Franse Rivièra een naam hoog te houden. U vindt hier, na Parijs, de meeste musea per vierkante kilometer. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien veel kunstenaars zich lieten inspireren door het voortdurende schaduw- en lichtspel in de ongerepte natuur en de fraaie afwisseling van intense kleuren in het landschap. Zelfs grote meesters als Picasso en Matisse gebruikten de Côte d'Azur voor hun artistieke inspiratie. Niet voor niets schilderde Picasso hier zijn 'la Joie de Vivre', oftewel 'het genieten van het leven', want dat is nou juist waar de Côte d'Azur voor staat!

De Côte d'Azur heeft een mediterraan klimaat, de zon schijnt hier dan ook meer dan 300 dagen per jaar. Aan de kust wordt het zomers zeer warm, gemiddeld 28 graden. In de bergen is het iets koeler, de nachten kunnen er zelfs fris zijn. De winter aan de Côte d'Azur is zeer mild, vorst komt nauwelijks voor. In de bergen valt in de wintermaanden gegarandeerd sneeuw.