Rhone-Alpes

Rhone-Alpes 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Regio's > Rhone-Alpes

Rhone-Alpes

Rhone-Alpes is een bestuurlijke regio in het zuidoosten van Frankrijk. De hoofdstad van de regio is Lyon. Het totaal aantal inwoners van de regio komt op een totaal van bijna 5,7 miljoen mensen. De regio Rhône-Alpen bestaat uit acht departementen: de Loire, Rhône, Ain, Ardèche, Drôme, Isère, Savoie en de Haute-Savoie.

Deze departementen zijn eigenlijk allemaal wereldjes op zich, met hun eigen bodem, hun eigen produkten, hun eigen keuken en hun eigen huizen. Neem nou de Ain, het meest noordelijke departement van de Rhône-Alpes. Het landschap is er vlak tot heuvelachtig en is vooral bekend van de meren van La Dombes, een natuurgebied met duizenden meren. Dit is het domein van karpers, snoeken en eenden, die dan ook overal in deze streek op de menukaart prijken! Heel anders zijn de departementen van de Loire en de Rhône, vernoemd naar de gelijknamige rivieren. Hier bevinden zich de mondaine steden St. Etienne en Lyon. Op glooiende hellingen in de valleien bevinden zich de wijngaarden van smaakvolle wijnen zoals de Beaujolais en de Côtes du Forez. De departementen Savoie, de Haute-Savoie en de Isère vormen daarentegen echt het hooggebergte van de regio Rhône-Alpen. Een aaneenschakeling van bergen, meren, natuurparken en natuurreservaten. U kunt hier dan ook overal terecht om te wandelen, klimmen, fietsen, skiën of om gewoon: lekker niets te doen en te genieten van het uitzicht. En wie wat meer van Provençaalse invloeden houdt kan uitstekend terecht in de Ardèche of de Drôme. Land van lavendelvelden, olijfboomgaarden en vooral ook land van de zon!

In de Rhône-Alpen kunnen de temperaturen door de grote hoogteverschillen zowel zomers als 's winters flink uiteenlopen. Zomers is het er over het algemeen warm: gemiddeld zo'n 23 graden. In de zuidelijke departementen Ardèche en Drôme gemiddeld een paar graden warmer. Vooral in het noorden van de regio kan door het hele jaar door op onverwachte momenten nogal eens wat regen vallen. Dankzij de invloed van oceanische stromingen 's winters is het in de regio gemiddeld zo'n 9 graden. Een gemiddelde dat behoorlijk omlaag gehaald wordt door de lage temperaturen in het hooggebergte.