Kajakken in Frankrijk

Kajakken in Frankrijk 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Activiteiten > Avontuurlijk > Kajakken

Kajakken in Frankrijk

Kajakken komt uit het zeer hoge noorden. De eskimo's gebruikten de kajak voor de jacht op zeehonden en ander zeewild waar zij op jaagden. Ze spanden ingevette dierenhuiden over de opening tegen het inwateren. Door de peddels met dubbele bladen konden ze de boot goed controleren. Maak niet de vergissing een kajak een kano te noemen. Een kano is oorspronkelijk afkomstig uit Canada waar indianen bomen uitholden en zich voort bewogen met een steekpeddel.

Bij wildwaterkajakken ben je eigenlijk rodeo aan het varen. De rivier doet dienst als stier. Je probeert zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren zodat de boot overeind blijft. Je gebruikt hiervoor zowel de peddels als je lichaam terwijl je met je voeten, knieën en rug in de boot steunt. Het water biedt keer-waters, walsen en watervallen waardoor versneld of juist afgeremd moet worden. Een goed reactievermogen is handig, maar rustig kunnen blijven als de boot in een stroomversnelling komt, is ook belangrijk.

Iedereen kan kajakken. Een basiskracht in het bovenlichaam is voor beginners wel handig. Rivieren die binnen een korte afstand een groot hoogte verschil hebben, zijn de wateren waarop het heftigst kajakken is.Hoe minder verloop er in een rivier zit hoe minder wild hij stroomt.

Net als bij de andere watersporten geldt ook hier dat het voorjaar en najaar het beste zijn omdat dan de rivieren het meeste water te verwerken hebben en daardoor harder stromen. De volledige uitrusting van kajak, peddel, helm en kleding heb je vanaf f 2.000,-. Uiteraard is het ook mogelijk om alles te huren voor een dag dan bent u net zoals bij raften ongeveer € 120,- kwijt. Daarbij is de huur en uitrusting (wetsuit, zwemvest, peddel en helm) bij inbegrepen.