Raften in Frankrijk

Raften in Frankrijk 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Activiteiten > Avontuurlijk > Raften

Raften in Frankrijk

Raften is het afdalen van een wildwater rivier in een 'raft'. De letterlijke vertaling van 'raft' is vlot maar het is meer een soort rubberboot. Het is voortgekomen uit lang vervlogen tijden toen mensen op boomstammen rivieren afdaalden om op die manier sneller vooruit te komen. Tegenwoordig doen mensen het puur voor de kick. En een kick geeft het om op een heftige stromende en aan de boot rukkende rivier langs uitstekende rotsen te manoeuvreren. Je doet het met een aantal mensen. Diegene die achterop zit is de stuurman. Hij geeft de commando's aan de anderen. Op zijn bevel peddelt de bemanning bijvoorbeeld hard links voorwaarts of rechts achterwaarts terwijl de stuurman zijn peddel als roer gebruikt. Op die manier manoeuvreer je door de wildste gedeelten van de rivier. De moeilijkheidsgraad van de rivieren wordt aangegeven met een getal tussen de 1 en 6 waarbij 1 rustig is en 6 onbevaarbaar.

Wie wil gaan raften in z'n eentje of met een paar vrienden, moet goed een rivier kunnen lezen, zodat men weet waar de stromingen naartoe gaan en waar de golven vandaan komen. Je moet ook zeer goed kunnen zwemmen en tegen een stootje kunnen want het gaat er soms wild aan toe. Mocht je overigens overboord slaan, dan is het het beste om altijd op je rug te gaan liggen met je voeten naar voren stroomafwaarts. Op die manier vangen je voeten eventuele klappen van de rotsen op.

De beste tijd om te raften is in mei, juni, juli wanneer de rivieren zwellen door het smeltwater. Raften wordt over het algemeen georganiseerd in plaatsen die langs een snelstromende rivier liggen, al zijn er in Nederland ook reisorganisaties die rafting in hun vakantiepakket aanbieden. Een dag raften kost ongeveer € 120,-, daarbij is de huur van de uitrusting (wetsuit, zwemvest, peddel en helm) inbegrepen.