Louvre

Louvre 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Cultuur > Musea > Louvre

Louvre

Het Louvre

Het Louvre was oorspronkelijk een middeleeuws kasteel dat door de koningen van Frankrijk werd gebruikt. Het eerste kasteel werd hoofdzakelijk gebruikt als donjon en werd gebouwd door Filips II van Frankrijk in het jaar 1190. Het diende als verdediging tegen de vele aanvallen van vikingen. Dit duurde een hele tijd voort totdat het in 1528 werd afgebroken.

In 1546 waren er plannen om het weer opnieuw op te bouwen en dan volledig in Renaissancestijl, dit ging in eerste instantie onder leiding van Pierre Lescot. Door de jaren heen is het project telkens overgeheveld naar andere gegadigden.

Nu een hele grote sprong voorwaarts in de tijd is het uitgegroeid tot het grootste museum van Parijs. In je jaren na 1793 was het Louvre voornamelijk een plek voor kunstenaars om inspiratie op te doen. Ze hebben hier de hele week de tijd voor aangezien het gewone publiek alleen op zondag werd toegelaten. In deze periode is het ook nog een lange tijd onder leiding van Napoleon Bonaparte verder uitgebreid en is het langzaam veranderd in een museum.

Het Louvre zelf is op dit moment onderverdeeld in acht aparte afdelingen. Er staan werken van de klassieke oudheid tot de grote beschavingen tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Werken uit latere perioden zijn ondergebracht in andere mesea in Parijs, waaronder het Musée d'Orsay. Het Louvre wil met haar collecties een encyclopedie van de kunsten vormen en tentoonstellen en voor iedereen toegankelijk maken.