Typisch Frans

Typisch Frans 

Tour Frankrijk Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten

© 2006-2023 Tour Frankrijk

Tour Frankrijk > Cultuur > Typisch Frans

Typisch Frans

Wanneer je in de zomervakantie over de Avenue des Champs-Elysées loopt, de zon schijnt en de banken en afscheidingen voor het publiek worden aangebracht, omdat de Tour de France door de stad komt, geeft dat wel een bijzonder gevoel. Je bent op de juiste tijd op de juiste plaats. Vanaf een terrasje toekijken met stokbrood en een glaasje Bordeaux  en je bent in Franse sferen. Ook het Franse  tennistoernooi Roland Garros vindt plaats in Parijs net voor de zomer in Frankrijk.  Ga je vroeg op vakantie dan kan je misschien nog op de tribune plaatsnemen.
 
Ook typisch Frans is het Jeu de Boules in het park, gespeeld door de wat oudere mannen die zich van toeristen niets aantrekken. Met een pet op tegen de warmte en een relaxt jasje kunnen ze uren met elkaar discussiëren over politiek en samenleving en de ballen om beurten werpen tot de avond valt.
 
Wat de Franse maaltijd betreft: bij elke maaltijd een glaasje wijn is een typisch Franse gewoonte.
Frankrijk is bekend om veel wijnsoorten. Het klimaat leent zich goed voor de druiventeelt. Wijn van bekende wijnmerken zoals Languedoc en Bordeaux is favoriet om mee te nemen naar Nederland .


Een typisch Franse gewoonte is de dag te beëindigen met een lekkere warme maaltijd met veel vlees. De Fransen eten trouwens twee keer warm en behalve varkensvlees lusten ze ook graag kalkoen of konijn. Ze houden van allerlei patés en om de maaltijd mee af te sluiten een lekker stukje schimmelkaas Camembert of Brie, wat ook een leuk souvenirtje is trouwens. 
Fransen eten laat. Ze hoeven niet zo nodig zoals Nederlanders snel te eten en dan nog de hele avond voor zich te hebben. Voor hen is de avondmaaltijd de afsluiting van de dag. Dit kan zijn na achten en dan lekker lang tafelen. Na het eten gelijk naar bed.
De volgende ochtend als ontbijt veel koffie en wat stokbrood of een croissant.
Eten kopen de Fransen bij de bakker en de slager, de supermarkt of op de dagelijkse markt.


Langs de Seine in Parijs zie je de kunstenaars stillevens schilderen of portretten tekenen op Montmartre. Parijs heeft zijn typisch Franse charme, de boekenstalletjes langs het water, het uitzicht over de stad vanaf de Eiffeltoren, de Mona Lisa in het Louvre. De Afrikaanse kunstverkoop op straat.
 
Op het heuvelachtige platteland van Frankrijk tref je bijzondere oude bouwwerken zoals kastelen en kloosters. Nogal eens verlaten, omdat de Fransen in de steden leven en minder op het platte land.
 
De Fransen zijn over het algemeen heel beleefd. Je wordt geacht met twee woorden te spreken. Ze hechten aan hun eigen cultuur en zijn dan ook niet zo geneigd een andere taal te leren.