Frankrijk wordt tegenwoordig beschouwd als hét wijnland bij uitstek. De belangrijkste Franse wijngebieden zijn: Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Charentes, Corsica, Cotes du Rhone, Elzas, Jura-Savoie, Languedoc-Roussillon, Loire en Provence.
De
provencaalse wijngaarden staan er bekend om dat ze rijk en afwisselend
zijn. Ze brengen redelijke tot uitmuntende rode, witte en rosé wijnen
voort. De beroemdste wijnen komen uit de Vaucluse en hebben als
verzamelnaam Cotes du Rhone. Van deze is de Chateauneuf-du-pape de
beroemdste. De volle fruitige rode wijnen worden tot de lekkerste
wijnen van heel Frankrijk gerekend. Iets minder vol maar nog altijd
uitstekend zijn de rode wijnen van Gigondas, Vacqueyras en Séguret.
Daarnaast zijn er ook nog de zoete muskaatwijnen uit bijvoorbeeld
Beaumes-de-Venise.De Côtes de Provence beslaat een gebied tussen Aix en Nice, waar de beroemdste wijn de Bandol is. De wijngaarden rond Aix-en-Provence en Les Baux-de-Provence hebben hun eigen appellation. Deze wijnmakerijen liggen tussen de Montagne Ste-Victoire en de Rhône, in de omgeving van Aries. De lekkerste wijnen uit dit gebied zijn de witte wijnen uit Cassis en Palette.
In Aigues-Mortes, ten westen van de Camargue, wordt de Listel gemaakt. Het opvallende van deze vin de sable (zandwijn) is dat de wijnranken rechtstreeks op het zand groeien. De witte wijn heet gris de gris, de rode wijn rubis. De Provence is verder het land van herkomst van de pastis, een aperitief met een sterke anijssmaak. In de wijnstreek van de Vaucluse zijn vele caves open voor bezichtiging en om te proeven. U kunt voor de verschillende adressen hiervan altijd terecht bij uw reisbureau.
